دینام ماشین چیست؟ و چگونه کار می کند؟
باسلام خدمت کاربران گرامی تست درایو؛
یکی از مهمترین اجزای موتور یک خودرو وسیله ای است که ✅دینام نام دارد، دینام وظیفه تامین برق خودرو را برعهده دارد در ادامه مطلب با نحوه کار دینام و همچین اجزای تشکیل دهنده دینام بهتر آشنا می شوید.

در ابتدا تعریفی از دینام
⭐دینام (Alternator) یا ژنراتور، تولیدکننده برق خودرو است که وظیفه شارژ باتری خودرو را برعهده دارد و در صورت ازکار افتادن دینام باتری ماشین در فاصله یکی الی دو ساعت خالی می شود.
ودچار مشکل خواهید شد.به زبان ساده تر بعد از روشن شدن ماشین وظیفه برق رسانی به تمامی اجزای ماشین را دینام برعهده دارد.
علت جایگزینی دینامهای جریان مستقیم به آنترناتور
اگر بخواهیم از معایب دینامهای جریان مستقیم بگویم این است که این دینام ها در دورهای پائین موتور، قادر به شارژ باطری نمی باشند. و دینام ماشین نمی تواند به درستی برق ماشین را تامیین کند، امروزه مصرف کننده های برقی در خودرو زیاد شده است؛ ترافیک شهرها باعث می شود که موتور یک اتومبیل مدتها در جا کار کند و در این حالت دور دینام پایین است با این شرایط دینام جریان مستقیم نمی تواند جوابگوی شارژ باطری باشد.و برای همین است که دینام های جریان مسقتیم با دینام های آلترناتور جایگزین شده اند، اساس کار دینامهای آلترناتور مانند دینامهای جریان مستقیم است.
روش کار در دینامهای آلترناتور نیز بر اثر قطع خطوط قوای مغناطیسی جریان القائی بوجود می آید ولی با این تفاوت که در دینامهای جریان مستقیم، آهن رباها به بدنه دینام پیچ و ثابت شده بود و سیم پیچهای تولید جریان داخل حوزه مغناطیسی حرکت می کردند
در حالیکه در دینامهای آلترناتور آهن ربا دوار است و سیم پیچهای تولید جریان ثابت می باشند. آهن ربای دوار را روتور و سیم پیچ ثابت را استاتور می گویند
اجزای دینام ماشین و قطعات و ساختار آن
قطعات دینام شامل اجزای مهمی است که هر کدام از آنها در طرز کار آن تاثیر زیادی دارند. برای آشنایی با نحوه کار دینام ماشین ابتدا باید اجزای آن را بشناسید.
⭐-مجموعه ای ثابت از سیم پیچ که آن را استاتور می نامند
⭐-یک سیم پیچ الکتریکی متحرک که آن را روتور می نامند
⭐-آفتامات (رگلاتور)
⭐-یک سو کننده ولتاژ (دیود)
⭐-تعدادی جاروبک جهت حفظ نمودن ارتباط الکتریکی با موتور
موارد بیان شده در بالا همگی در یک پوشش آلومینومی مستقر گردیده اند. البته قرقره از این قاعده مستثنا است.
✅استاتور
استاتور یا بالشتک یکی از قطعات اصلی دینام خودرو است که از هسته و سیم پیچ تشکیل شده است.هسته استاتور دارای چندین لایه می باشد، که از حلقه های شیار دار نازک آهنی همراه با عایق مخصوص ساخته شده است.
معمولا تعدادی از حلقه های آهنی مخصوص استاتور که دارای لایه بسیار نازکی از عایق مخصوص هستند به وسیله پرچ یا خار مخصوص روی هم سوار شده و هسته اصلی استاتور یا بالشتک دینام را تشکیل می دهند.
استاتور دینام دارای سیم پیچی مرکب است که متشکل از چندین دسته یا حلقه سیم پیچ می باشد که لابلای شیارهای مخصوص هسته استاتور قرار می گیرند. تعداد دسته های سیم پیچ، قطر و نوع سیم و تعداد دور سیم پیچی در هر دسته یا حلقه از سیم پیچی استاتور در دینامهای مختلف بسیار متفاوت و تعیین کننده است. دسته های سیم پیچ معمولا در سه یا چهار نقطه به هم متصل می شوند که به آن سربندی می گویند.
✅استاتور ماشین
استاتور در محیط خارجی دینام قرار می گیرد و با چرخش روتور در مرکز استاتور، عبور خطوط مغناطیسی آرمیچر از بین سیم پیچ های استاتور باعث به حرکت در آمدن الکترون در سیم پیچ ها و اختلاف پتانسیل الکتریکی بین نقاط اتصال سیم پیچها که خروجی استاتور هستند می شود. جریان الکتریکی تولید شده در استاتور که به شکل اختلاف فاز بین اتصالات خروجی استاتور وجود دارد متناوب است که فرکانس آن به دور آرمیچر بستگی دارد.
پیشنهاد مطالعه »» پاک کردن برچسب روی شیشه ماشین + دودی کردن شیشه و جنس شیشه
برای شارژ باطری اتومبیل و مصرف مدارات الکتریکی و الکترونیکی اتومبیل جریان DC یا مستقیم با ولتاژ ثابت مورد نیاز است، از این رو خروجی استاتور وارد بخش یکسو کننده و تثبیت کننده دینام می شود.
آرمیچر (روتور)
آرمیچر یا روتور قطعه مغناطیسی مرکزی دینام است که از یک محور یا شفت اصلی فولادی و پوسته پنجه ای شکل آهنی ساخته شده است و در مرکز استاتور حول محور خود می چرخد.
آرمیچر معمولا دارای یک دسته سیم پیچ است که بطور منظم بدور محور اصلی آرمیچر بر روی یک قالب نازک پلاستیکی یا کائوچویی پیچیده شده است. سیم پیچی آرمیچر معمولا دارای دو سر است که از لای دسته سیم پیچ و پوسته بیرون آمده و به حلقه های مسی که کلکتور نام دارد متصل می شود.

✅آرمیچر
دور سیم پیچ آرمیچر را هسته ای آهنی دو یا چند تکه فرا گرفته که به شکل قطعات V شکل در کنار هم قرار گرفته اند. وظیفه آرمیچر تولید نیروی مغناطیسی دینام است. نیروی مغناطیسی آرمیچر بوسیله حرکت جریان الکتریکی باطری اتومبیل در سیم پیچ آرمیچر تولید می شود،
چرخش آرمیچر باعث عبور خطوط مغناطیسی آرمیچر در سیم پیچ های استاتور یا همان بالشتک دینام شده و جریان الکتریکی را در سیم پیچ های بالشتک به حرکت در می آورد.
بنابر این می توان گفت توان الکتریکی تولید شده در استاتور تا حد زیادی به مقدار نیروی مغناطیسی آرمیچر وابسته است، به همین خاطر یک رگلاتور الکتریکی که به آن آفتامات نیز میگویند دائما جریان الکتریکی ورودی آرمیچر را کنترل میکند تا ولتاژ و جریان خروجی استاتور را در حد معینی نگاه دارد.(منبع)
✅آفتامات دینام (رگلاتور )
رگلاتور در دینام آفتامات نیز نامیده می شود. وظیفه آن در دینام کنترل جریان الکتریکی ورودی آرمیچر است. از آنجا که مقدار توان الکتریکی تولید شده در استاتور به نیروی مغناطیسی آرمیچر وابسته است، آفتامات با کنترل جریان ورودی آرمیچر بطور مستقیم بر توان خروجی دینام تاثیر می گذارد. به این ترتیب آفتامات دینام همواره بر توان الکتریکی خروجی دینام نظارت دارد.
✅آفتامات دینام خودرو
واحد یکسوساز (دیود دینام)
واحد یکسوساز دینام که تعمیرکاران به آن دیود دینام نیز می گویند، یکی از قطعات دینام است. جریان الکتریکی تولید شده در استاتور دینام بصورت چندین فاز متناوب یا AC است که به دلیل تغییر دور موتور، دارای فرکانسی متغییر است.
✅دیود دینام
جریان خروجی متناوب استاتور وارد دیودهای واحد یکسوساز شده و به جریان DC تبدیل می شود. معمولا از چند پل دیودی برای یکسوسازی جریان استفاده می شود که تعداد دیودهای آن به تعداد خروجی های استاتور بستگی دارد. دیودهای تشکیل دهنده واحد یکسوساز بدلیل عبور دادن جریان بالا حرارت زیادی تولید کرده و به همین خاطر بر روی صفحات خنک کننده آلومینیومی نصب می شوند که به آنها هیت سینک میگویند. تعداد دیودهای واحد یکسوساز در اتومبیل های مختلف قدیمی و جدید بسیار متفاوت است که حداقل از یک پل دیودی با چهار دیود تشکیل شده است .
✅نحوه کار دینام خودرو
دینام خودرو از یک روتور چرخان در میدان مغناطیسی تشکیل میشود. دینام عهدهدار شارژ باتری خودرو است و نیروی لازم برای سایر تجهیزات برقی را نیز فراهم میکند.
این قطعه نیروی مورد نیاز برای دوران را توسط تسمه دینام از موتور دریافت میکند. از آنجایی که عملکرد دینام به قطعات دیگر وابسته است و خود نیروی سایر قطعات رو تأمین میکند خرابی تجهیزاتی مانند موتور و تسمهها علاوه بر دینام بر عملکرد سایر قطعات نیز تاثیر میگذارد؛ بنابراین گاهی علت خرابی دینام خودرو را باید در سایر قطعات جستجو کرد.
خروجی برق دینام خودرو بین ۱۳ تا ۱۴٫۵ ولت است و بهگونهای طراحی شده است که آن را در یک سطح ثابت نگاه دارد. روشن بودن تجهیزات برقی مانند ضبط، برفپاککن، گرمکن صندلی و شیشهها و کولر موجب میشوند تا دینام برای تأمین جریان مورد نیاز آنها بیشتر کار کند. حال اگر دینام ولتاژی بیشازحد نیاز یا کمتر از آن تولید کند چراغ هشداردهنده روشن میشود.
عوامل و دلایل خرابی دینام ماشین
خرابی یا سوختن آلترناتور از رایجترین مشکلات برقی خودرو میباشد. با خراب شدن دینام پس از مدت زمان کوتاهی خودرو از حرکت باز خواهد ایستاد، زیرا ادامه حرکت مستلزم رسیدن برق به قسمتهای مختلف موتور از جمله شمعها میباشد. اکثر خرابی دینامها مربوط به سوختن دیود و یا سیمپیچی آرمیچر و یا استاتور است.
با توجه به این که دینام توسط تسمه به مدار چرخش موتور متصل می شود باید به طور منظم مورد بازدید قرار گیرد و در صورت وجود پارگی در تسمه فورا یک تسمه جدید جایگزین آن شود.
همچنین در فصول گرم سال که باعث بالا رفتن درجه حرارت موتور و به مدار آمدن دور فن ثانویه با حداکثر دور میگردد و نیز به دلیل روشن بودن مداوم کولر خودرو فشار بیشتری به دینام وارد می شود و احتمال خرابی آن نیز افزایش می یابد.استفاده از کولر خودرو و قرار دادن دور فن کولر در دور حداکثر و ترافیک سنگین شهرها باعث کاهش سرعت خودرو و در نتیجه باعث کاهش دور موتور شده که نتیجه آن پایین آمدن قدرت تولید برق دینام میگردد.
وسایل برقی ماشین وقتی با حداکثر ظرفیت خود کار میکنند باعث مصرف ذخیره برق باطری میگردنند. این کمبود برق را دینام باید جبران نماید. بهدلیل پایین آمدن دور موتور، دینام دیگر توان مداوم شارژ باطری را نداشته و برق وسایل توسط دینام تامین میگردد که باعث فشار مضاعف بر دینام و در نهایت اگر این مدت زمان طولانی باشد باعث سوختن دینام میگردد.
اما به طور کلی مهمترین عوامل خرابی دینام خودرو به شرح زیر هستند:
تمام شدن زغال دینام که با تعویض زغال ها مجددا می توان از دینام استفاده کرد. سوختن سیم پیچ های داخلی دینام که گاهی با تعویض آنها باز هم دینام به کار خواهد افتاد خرابی آفتامات دینام که وظیفه تنظیم برق دینام را بر عهده دارد و موجب از کار افتادن دینام می شود
✅علائم خرابی دینام
به یاد داشته باشید که مشکلات خودرو همیشه از ایراداتی کوچک شروع شده و به معضلاتی بزرگ بدل میشوند.در ژنراتور هم مانند سایر قطعات یدکی خودرو، با دیدن نشانه ها و علائم خرابی می توان به وجود مشکل در قطعه پی برد. در ادامه به مهم ترین نشانه های خراب شدن دینام ماشین می پردازیم.
چراغ هشدار دینام (چراغ باطری)
چراغ دینام که معمولا در پنل نشانگرهای اتومبیل قرار دارد چراغی است که شارژ یا عدم شارژ باطری را نشان می دهد به همین خاطر به آن چراغ باطری نیز میگویند. این چراغ شبیه یک باتری است و عبارت “ALT” یا “GEN” را نشان میدهد که هر دو به معنای دینام است. این چراغ به کامپیوتری متصل است که میزان ولتاژ خروجی از دینام را بررسی میکند.
خاموش بودن چراغ دینام به معنی کارکرد صحیح دینام و تولید نیروی الکتریکی و روشن بودن آن به معنی عدم تولید نیروی الکتریکی در دینام میباشد.
مشکلات و خرابی های دینام خودرو نیز با روشن شدن یک چراغ کوچک بر روی داشبورد آغاز میشود. چراغی شبیه به یک باتری اغلب آن را نادیده میگیریم. در واقع تصور بیشتر رانندگان از روشن شدن این چراغ خرابی یا اتمام باتری خودرو است و درنتیجه تعویض آن را به زمان دیگری موکول میکنند. حالآنکه روشن شدن این چراغ میتواند نشان از خرابی دینام خودرو باشد.
چراغ خرابی دینام خودرو
در صورت عدم توجه به چراغ، خرابی دینام خودرو با علائم دیگری ادامه مییابد. کمنور شدن چراغهای جلو، لرزش (کم و زیاد شدن) نور، انتشار بوی سیم سوخته و یا شنیده شدن صداهای ناهنجار همگی از نشانههای اشکال در دینام خودرو هستند. در انتها بیتوجهی به این نشانهها منجر به استارت نخوردن خودرو یا از کار افتادن کامل خودرو میشود.
در اغلب دینامها که دارای استاتور با خروجی بیشتر از دو سر میباشند از چند دیود برای فرمان به چراغ دینام استفاده می شود. قطب منفی که در اتومبیل به بدنه اتصال دارد بعد از عبور از آرمیچر وارد پل دیودی شده و بوسیله یک یا چند دیود به خروجی چراغ دینام متصل می شود و در حالت ثابت بودن دینام خروجی منفی دارد.
چراغ دینام از سمت دیگر به جریان مثبت خروجی سوییچ اتومبیل متصل می شود، به همین خاطر با باز شدن سوییچ اتومبیل چراغ دینام روشن می شود. پس از استارت و روشن شدن موتور اتومبیل با چرخش آرمیچر و تولید نیروی الکتریکی اختلاف پتانسیل ایجاد شده در دیودها باعث مثبت شدن خروجی چراغ باطری و در نتیجه خاموش شدن آن می گردد.
چراغ های کم نور یا کم و زیاد شدن نور چراغ
از آن جایی که دینام نیازهای برقی خودرو را تأمین میکند، وقتی کارایی آن پایین بیاید، دستگاه های برقی هم خوب کار نمیکنند. در این صورت ممکن است چراغ های جلو و چراغ های روی داشبورد، کم نور شده و یا به شدت پر نور شوند که این پر نوری نشان از برق رسانی بالا بوده و سبب داغ شدن چراغ خودرو می شود. همچنین کم و زیاد شدن نور چراغ ها نیز از به دلیل نوسان برق خودرو و از نشانه های خرابی دینام می باشد.
✅روشهای پیشگیری از خرابی دینام
در مورد لوازم یدکی ماشین هم پیشگیری بهتر از درمان است! گرچه هر قطعه طول عمر مفید خود را دارد اما می توان با رعایت برخی نکات ساده از خرابی قطعات جلوگیری کرده و طول عمر مفید آنان را افزایش داد.
برای پیشگیری از خرابی دینام خودرو رعایت نکات زیر توصیه می شود:
از باطریهایی که دارای ظرفیت بیشتر (آمپرساعت حداقل ۶۵ آمپر) است استفاده گردد. در صورتیکه مدت زمان توقف طولانی است، با فشار دادان پدال گاز، دور موتور را تا حدود ۲۰۰۰ دور در دقیقه به صورت متناوب بالا ببرید. دور فن کولر را حتیالامکان در پایینترین درجه آن قرار دهید. وضعیت شل یا سفت بودن تسمه دینام بایستی مرتبا بازدید گردد. از روشن کردن چراغها در زمانهای غیر ضروری خوداری نمایید.
سوال و جواب های فنی برای رفع عیب دینام آلترناتور اتومبیل :
۱) طرز کار دینام چگونه است؟
آرمیچر دینام بوسیله ی چرخیدن در حوزه مغناطیسی بالشتک ها، تولید برق می نماید که برق تولید شده به کلکتور منتقل شده و بوسیله زغال ها جمع آوری می گردد و بدین ترتیب برق تولید شده از دینام به قسمت لازم می رسد.
۲) کلکتور چیست؟
استوانه ای است که از تعدادی ورقه های نازک مسی تشکیل یافته و در بین آنها صفحات عایق از فیبر قرار گرفته است.
۳) کار بالشتک دینام چیست؟
ایجاد حوزه ی مغناطیسی در آرمیچر.
۴) علت سوختن بالشتک دینام چیست؟
در اثر اتصالی سیم های دینام و گرم شدن دینام، بالشتک ها می سوزند.گیر کردن آرمیچر به بدنه بالشتکچسبیدن پلاتین قطع و وصل در موقع خاموش بودن موتور
۵) علت سوختن دینام را شرح دهید؟
شارژ بیش از حدخرابی بوش بلبرینگچسبیدن پلاتین شارژ آفتامات در موقع روشن بودن موتورچسبیدن پلاتین قطع و وصل در موقع خاموش بودن موتورگیر کردن آرمیچر به بدنه پوستهاتصالی سیم های دینام
۶) علت کار نکردن دینام چیست؟
شل بودن تسمه پروانهکوتاه شدن زغالکثیف بودن کلکتورنامیزان بودن پلاتین آفتاماتخرابی بوش بلبرینگ
۷) علت باز شدن لحیم کلکتور چیست؟
در اثر شارژ بیش از حد، دینام گرم شده و لحیم سیم کلکتور باز می شود.
۸) آفتامات چیست؟
آفتامات یا رگلاتور کلید خودکاری است که بین جریان دینام و باتری قرار گرفته و تنظیم کننده یا ناظم برق است. زمانی که باتری نیاز به شارژ داشته باشد، برق دینام را به باتری می دهد ولی مانع برگشت برق از باتری به دینام می باشد.
۹) انواع دینام را شرح دهید؟
دینام دو زغاله و سه زغاله داریم. همچنین آفتامات نیز دو نوع سه قرقره ای و یک قرقره ای دارد. دینام دو زغاله با آفتامات سه قرقره ای و دینام سه زغاله با آفتامات یک قرقره کار می کند.
دینام دو زغاله بوسیله آفتامات شارژ را تنظیم می نماید در صورتی که در دینام سه زغاله تنظیم شارژ بوسیله زغال متحرک می باشد.
۱۰) در دینام دو زغاله قرقره های آفتامات چه عملی انجام می دهند؟
قرقره اول برای قطع و وصل جریان، قرقره دوم برای تنظیم آمپر و قرقره سوم برای تنظیم ولت می باشد.
۱۱) علت گریپاژ دینام چیست؟
شکستن بلبرینگ و بوششل شدن و باز شدن پیچ های بالشتک
✅از کجا بفهمیم که دینام ماشینمان خراب است؟✅
بوی سیم یا لاستیک سوخته
یکی از علائم خرابی دینام خودرو که ناشی از اصطکاک فولی و تسمه و در نتیجه داغ شدن تسمه است. در نظر داشته باشید دینام خودرو داغ ولتاژ بالاتری تولید میکند و منجر به آسیب به سایر قطعات خودرو میشود.
جریان برقی که دینام خودرو تولید میکند توسط سیمهایی بلند و کوتاه منتقل میشود. هر مشکلی در رابطه با سیمها یا اتصالات پیچ رخ دهد، میتواند جریان برق را کم یا به کلی قطع کند.
در صورت وجود مشکل در سیمها و اتصالات، گاهی اوقات چراغها پرنورتر میشوند، چون دینام خودرو برق بیشتری تولید میکند تا بر مشکل غلبه کند. در این حالت، بوی سیم داغ شده هم استشمام میشود.
تولید حرارت یکی از علتهای خرابی دینام
اگر نقص در اتصالات ادامه پیدا کند و مقاومت بالا برود، حرارت تولید میشود، درست همانطور که المنت برقی یک بخاری با ایجاد مقاومت در برابر جریان برق، حرارت تولید میکند. مشکل دیگری که ممکن است به وجود بیاید، در مورد دیود یکسو کننده دینام خودرو است. دینام خودرو، طی سه مرحله، جریان برق متناوب (AC) تولید میکند، ولی تجهیزات برقی خودرو با برق مستقیم (DC) کار میکنند. کار دیوید یکسو کننده این است که برق AC را به برق DC تبدیل کند. اگر دیود به درستی کار نکند، برقی که توسط دینام خودرو تولید میشود، مورد استفاده قرار نمیگیرد.
شنیده شدن صدای جیرجیر نشانی بر خرابی دینام
یکی از دلایل خرابی دینام، ناشی از تراز نبودن فولی دینام خودرو با تسمه یا فرسودگی بوشها و یاتاقانها است. در صورتی که اتصالات شل یا قطع شده باشند، باید همه موارد مربوط به دینام خودرو را چک کنید.
شل بودن، پوسیدگی، خوردگی یا سفت بودن تسمه دینام خودرو
همانطور که کمی بالاتر اشاره کردیم خودرو به یکباره و ناگهانی مشکل را بروز نمیدهد و در ابتدا سعی میکند با هشدارهایی راننده را متوجه مشکل و خرابی کند تا شخص فرصت داشته باشد خود را به موقع به تعمیرگاه برساند تا دچار مشکل خاصی نشود.
با مشاهده علائم خرابی دینام شما میتوانید دررفتگی یا پاره شدن تسمه را هم چک کنید تا مطمئن شوید که مشکل از تسمهها بوده یا دینام خودرو به درستی کار خود را انجام نمیدهد، اگر تسمه دچار خوردگی یا پوسیدگی شده باشد، بهتر است اقدام به تعویض آن کنید؛ زیرا علائم بالا در آینده مطمئنا برای شما مشکلاتی را به همراه خواهد داشت.
مورد دیگری که باید بررسی کنید تا از عملکرد خوب دینام خودرو مطمئن شوید، سفتی یا شل بودن بیش از اندازه تسمه است که هر دو این موارد به نوعی باعث میشود تا دینام خودرو به درستی کار خود را انجام ندهد.
چراغ هشداردهنده
چراغ هشدار دهنده خرابی دینام
هنگامی که چراغ هشداردهنده که بر روی صفحه کیلومتر شما قرار گرفته و عموما هم به شکل یک باتری است، روشن شود و عبارت ALT و GEN را نمایش دهد، نشان دهنده خرابی در دینام خودرو است.
کلیک کن و عضو کانال تلگرام همراه مکانیک شو تا فیلم های جذاب خودرو مورد نظرت رو ببینی
میزان ولتاژ خروجی
این چراغ به کامپیوتری متصل است که میزان ولتاژ خروجی از دینام خودرو را بررسی میکند. اگر ولتاژ خروجی از دینام خودرو از محدوده تعیین شده بالاتر یا پایینتر برود، چراغ روی داشبورد روشن میشود. هرگاه مقدار ولتاژ به محدوده تعیین شده برگردد، چراغ خاموش میشود. وقتی خرابی دینام خودرو در مراحل اولیه باشد، چراغ چشمکزن است و چند ثانیه روشن و دوباره خاموش میشود. گاهی اوقات هم فقط وقتی که لوازم برقی مثل چراغهای جلو فعال میشوند، روشن میشود.
خوابیدن باتری
هنگامیکه دینام خودرو به درستی کار خود را انجام ندهد، باتری به جای اینکه به صورت یک انبار برای تامین برق خودرو عمل کند، مجبور است تا جریان برق بیشتری را از دینام خودرو بیرون بکشد تا عملکرد ضعیف دینام خودرو را جبران کند.
پر کردن نادرست باتری
اگر دینام خودرو خراب باشد و برق را به باتری نرساند، با پر کردن مداوم باتری خالی شده دردی درمان نمیشود. حتی اگر شما از بهترین باتری هم در خودرویتان استفاده کنید؛ بالاخره با فشارهای وارد شده به آن دچار خرابی شده و در اصطلاح باتری میخوابد.
باتری خودرو
گرمی هوا
گرمی هوا موجب بالا رفتن درجه حرارت موتور و فعال شدن فن ثانویه با حداکثر توان ممکن میشود. همچنین استفاده از کولر خودرو و قرار دادن دور فن کولر در حداکثر و ترافیک سنگین شهرها موجب کاهش سرعت خودرو و کاهش دور موتور میشود؛ در نتیجه قدرت تولید برق دینام خودرو پایین میآید.
چراغهای کم نور
با توجه به مطالب درج شده در این مقاله، مشخص شد که اگر دینام خودرو به خوبی کار نکند، دیگر سیستمها نیز نمیتوانند به درستی فعالیت کنند و اتفاقاتی مانند کم نور شدن یا حتی پر نور شدن چراغها رخ میدهد.
در این مقاله با علائم خرابی دینام، علت افزایش ولتاژ دینام خودرو و همچنین علت داغ شدن دینام ماشین که نشان میدهد آیا دینام خودرو دچار خرابی شده است یا نه آشنا شدهاید؛ در ادامه مقاله چند راه پیشگیری از خراب شدن دینام خودرو را نام بردهایم تا با رعایت نکات بتوانید از خراب شدن دینام خودرو خود جلوگیری کنید.
برای پیشگیری از خرابی دینام خودرو موارد زیر پیشنهاد میگردند :
از باطریهایی که دارای ظرفیت بیشتری هستند استفاده شود (حداقل ۶۵ آمپر).
در صورتی که مدت زمان توقف طولانی است، با فشار دادن پدال گاز، دور موتور را تا حدود ۲۰۰۰ دور در دقیقه به صورت متناوب بالا ببرید.
دور فن کولر را حتی الامکان در پایینترین درجه آن قرار دهید.
وضعیت شل یا سفت بودن تسمه دینام خودرو را مرتباً چک کنید.
از روشن کردن چراغها در زمانهای غیرضروری خودداری کنید.
هرگز در موتورشوئی دینام خودرو را با آب شستشو ندهید.
یکی پرسیده بود دینام ماشین چند آمپر است؟
در جواب باید بگوییم:
پراید معمولا باتری ۵۰ و ۵۵ آمپرساعت دارد
دینام پراید هم معمولا می تواند از نوع ۶۵ آمپر باشد
شارژرهای بزرگ و صنعتی باتری ماشین معمولا حداکثر ۱۰ آمپر خروجی دارند و می توانند همزمان ۶ باتری را شارژ کنند
باتری هر چه زودتر و با آمپر بالاتر شارژ شود بیشتر از عمرش کم می شود
معمولا شارژرهای غیر صنعتی برای باتری ماشین در حالت شارژ سریع با جریان ۳/۸ آمپر و در حالت شارژ آهسته با جریان ۰/۸ آمپر باتری را شارژ می کنند
باتری این ویژگی را دارد که اگر به جریانی با آمپر بالا مثلا ۱۰ آمپر وصل شود کل آن جریان را می کشد.