آموزش رانندگی با ماشین دنده اتوماتیک
آموزش رانندگی با ماشین دنده اتوماتیک : امروزه با پیشرفت تکنولوژی و ماشینی شدن زندگی ها، رانندگی در خیابانهای شلوغ طاقتفرساست، مخصوصا اگر مجبور باشید ساعتهای زیادی را به رانندگی مشغول باشید.در این شرایط اتومبیل دندهای انتخاب مناسبی نیست و بهتر است در فکر خرید یک خودروی اتوماتیک باشید. بالاخص در کلان شهرها، فرض کنید در اتوبان همت در شهر تهران ساعت ها در ترافیک هستید گیبرکس خودروی شما دنده ای است، مدام باید دنده عوض کنید و پاتون روی کلاچ باشه، ولی گیبرکس خودروی شما اتوماتیک باشه با خیال آسوده و بدون استرس از ترافیک لذت ببرید. (شوخی بود)
در این مقاله که توسط وب سایت تست درایو تهیه و تنظیم شده است، انواع حالت گیربکس اتوماتیک را بررسی میکنیم.

✅آموزش رانندگی با دنده اتوماتیک به همراه تصاویر:
اتومبیل اتوماتیک دارای ۲ پدال ( گاز و ترمز ) میباشد. در قسمت کنسول و محل صفحه دسته دنده دارای علامت هایی با حروف (P – پارک) ، (R – دنده عقب ) ،( N – خلاص ) ، (D – دنده حرکت به جلو ) ، ( M – دنده های دستی می باشد. ( در اکثر خودروهای اتوماتیک مشترک است).
با علائم روی دنده اتومبیل اتوماتیک بیشتر آشنا شویم:
✅P : زمانی که ماشین را روشن میکنید و دنده را روی این حالت میگذارید,ماشین قادر به حرکت نیست حتی اگر گاز بدهید.
✅N : در هنگام روشن ماندن ماشین و قرار دادن دنده در این حالت ماشین بی هیچ تغییری در حالت خود به حرکت خود ادامه میدهد .
✅R : استفاده از این دنده همانند اتومبیل دنده ای برای عقب راندن میباشد.
✅D : در صورت قرار دادن دنده در این حالت و زمانیکه پای خود را از روی ترمز برداریم ماشین به سمت جلو حرکت خواهد کرد.
در بعضی از ماشین های دنده اتوماتیک مخصوصا ماشین های اسپرت گزینه ای روی دنده از طرف کمپانی سازنده خودرو قرار داده شده است برای حالت اسپرت و یا تغییر وضعیت نوع رانندگی (کلاسیک، شهری، اسپرت).
شماره های ۱ و ۲ و ۳ در روی دنده ها: زمانی که نیاز به قدرت بیشتر از موتور ماشین داشته باشید شماره دنده را عوض میکنید.
روشن شدن ماشین: دنده را روی D قرار داده و پای خود را روی پدال ترمز نگه دارید سپس استارت بزنید . برای تغییر دنده اتومبیل با زدن دکمه کنار دنده آن را آزاد کرده و میتوانید آن را به راحتی تغییر بدهید.
در نظر داشته باشید در همه ماشین های دنده اتوماتیک دکمه کنار دنده وجود ندارد، در این نوع خودروها نیازی به فشار دادن دکمه نیست در واقع قرار دادن دکمه کنار دسته دنده برای امنیت بیشتر است، این بدان معنی نیست که خودروهای دنده اتوماتیک فاقد دکمه کنار دسته دنده امنیت ندارند.
نکته: دوستان زیاد درباره دکمه کنار دنده اتوماتیک سوال می پرسند: در جواب باید بگوییم این دکمه در واقع برای ایمنی بیشتر و به منظور تعویض ناگهانی دنده خودرو توسط خودروساز تعبیه شده است. تا زمانی که دکمه به طرف داخل فشار داده نشود به هیچ عنوان دنده از وضیعتی که در آن قرار دارد به وضیعت دیگری نخواهد رفت، پس بنابراین برای تغییر حالت دنده اتوماتیک ابتدا باید دکمه را به طرف داخل فشار دهید. توجه داشته باشید دکمه دنده اتوماتیک در همه خودروهای دنده اتوماتیک تعبیه نشده است.
✅مقدمات برای حرکت ماشین دنده اتوماتیک:
زمانی که پای خود را از روی ترمز برمیداریم ماشین به آرامی شروع به حرکت خواهد کرد و برای حرکت با سرعت بیشتر پای خود را بیشتر روی گاز فشار دهید.برای جاده های معمولی دنده را روی D قرار دهید و دیگر نیازی به قرار دادن دنده به وضیعت دستی ندارید تا سرعت بیشتر از حد مجاز نداشته باشید.
توجه داشته باشید گیربکس ماشین های دنده اتوماتیک فوق العاده حساس هستند و از رانندگی هیجانی بپرهیزید، و هیچ وقت گیربکس ماشین را تحت فشار قرار ندهید، برای سلامتی و طول عمر بالای گیبرکس ماشین دنده اتوماتیک هر چند ماه یکبار روغن گیربکس بازبینی شود. نوع روغن گیربکس را حتما از نمایندگی سوال کنید.
پارک کردن ماشین . با ترمز ماشین را به حالت ایست کامل برسانید. سپس دنده را در روی P به معنی پارک است قرار داده و ماشین را خاموش کنید.
توصیه دیگر اینکه هرگز به بهانه شتاب اولیه بیشتر، در زمان گاز دادن حالت (Drive) را انتخاب نکنید. نگه داشتن پدال گاز در وضعیت خلاص و سپس انتخاب D برای راه افتادن میتواند خسارت و آسیب جبرانناپذیری به گیربکس اتوماتیک خودروی شما وارد میکند. اما توصیه دیگر اینکه قبل از توقف کامل خودرو، حالت P (پارک) را درگیر نکنید.
✅یدک کشیدن بارهای سنگین در اتومبیلهای اتوماتیک:
برای یدک کشیدن بارهای سنگین از دنده های کمکی استفاده نکنید احتمال دارد گیربکس آسیب ببیند. لذا زمانی که تغییر زیادی در این وزن ایجاد می شود تاثیرات مخربی روی گیربکس خواهد داشت. به کارگیری دنده های کمکی در چنین مواردی این اطمینان را به وجود می آورد که مجموعه جعبه دنده برای حمل بار از دور موتورهای بالاتر استفاده میکند.
حتما مراقب باشید وزن خودرویی که یدک می کشید بیش از اندازه و تحمل خودروی شما نباشد، گیربکس خودروی دنده اتوماتیک فوق العاده حساس است، و در چنین شرایطی آسیب جدیی می بیند، طول عمر گیربکس خودروی شما بستگی به نوع رانندگی و مراقبت شما دارد.
✅بالا رفتن از سربالایی تند:
گیربکس اتوماتیک خودرو هنگام بالا رفتن از سربالایی و پرشیب یکی تپه با مسیرهای کوهستانی سخت، در وضعیتی مشابه و یدک کشیدن بارهای سنگین قرا می گیرد. پس زمانی که در حال بالا رفتن از یک سربالایی دشوار هستید حتما از دنده کمک گیربکس استفاده کنید. ( حالت دستی)
✅پایین آمدن از یک سراشیبی :
یکی از شیوه هایی که برخی از آن اطلاعی ندارند، استفاده از دنده های کمکی در پایین آمدن از سراشیبی های تند است. انجام این کار باعث صرفه جویی در استفاده از سیستم ترمز و طولانی تردن عمر لنت ها می شود. ترمز گرفتن در حین پایین آمدن از سراشیبی ها می تواند منجر به گرم شدن بیش از حد آنها و بعضا از دست دادن توان توقف توسط ترمز ها شود. البته هنوز هم در چنین وضعیتی شما به نیروی ترمز احتیاج خواهید داشت ولی اینگونه، در بخش عمده ای از طول سفر از استفاده از آن خودداری می کنید.
به هیچ عنوان در سراشیبی ها اجازه ندهید ماشین دور بگیرد چراکه کنترل ماشین در این حالت بسیار سخت و دشوار است، حتما سعی کنی در سراشیبی ها دنده را در وضعیت دستی قرار داده و دنده ماشین را روی ۲ قرار دهید و با سرعت تعیین شده مسیر را طی نمایید.
✅مقدمات برای دنده عقب: اول از همه ماشین باید کاملا ایستاده باشد سپس دنده را روی R قرار داده و آرام آرام پای خود را از روی ترمز برداشته و روی گاز گذاشته و فشار دهید.
برای استفاده از N روی دنده : زمانی میتوانید از این دنده استفاده کنید که ماشین در حال حرکت نمیباشد و برای مدت کوتاهی پارک کردید.در حالت رانندگی به هیچ وجه روی این حالت دنده را قرار ندهید .
راهنمایی استفاده از دنده های سنگین: زمانیکه نیاز به قدرت بیشتری در ماشین خود دارید میتوانید از این دنده ها استفاده نمایید.
این دنده ها معکوس عمل کرده یعنی با افزایش شماره قدرت ماشین را کم میکند.برای عوض کردن دنده بین دنده های سنگین و D نیازی به ایستادن نمی باشد .
نکاتی خیلی خیلی مهم: برای سهولت و افزایش امنیت در رانندگی : از پای راست خود برای ترمز گرفتن و گاز دادن استفاده نمایید.همیشه بعد از ایست اتومبیل آن را در دنده P قرار دهید، در غیر اینصورت باعث آسیب جدی به گیربکس خواهید شد.
عزیزانی که خودروی دنده دستی دارند و به تازگی ماشین دنده اتوماتیک خریداری نمودند، به این نکته توجه کنن که در ماشین دنده دستی سه تا پدال قرار دارد ولی در ماشین دنده اتوماتیک دو تا حتما حتما قبلا از رانندگی با ماشین دنده اتوماتیک چند بار تمرین کنید که ناخودآگاه پدال ترمز ماشین دنده اتوماتیک را با کلاج اشتباه نگیرید.
پنج مورد ممنوعه در خودروهای اتوماتیک را بیشتر بشناسیم!
به همان میزان که گیربکسهای اتوماتیک راحتی و آسایش خوبی برای رانندهها فراهم میکنند، نیاز به مراقبت و نگهداری بیشتری نیز هستند و در قبال تعمیرات، هزینههای سنگین تری نسبت به گیربکسهای دستی میتراشند.
سال ۱۹۴۰ گیربکس اتوماتیک برای اولین بار توسط شرکت الدزمبیل بر روی اتومبیل قرار گرفت . در آن زمان که تراکم خودرو ها بسیار کم بود، این آپشن صرفا یک امکان تجملاتی به حساب میامد. اما رفته رفته با افزایش تعداد خودرو ها در دنیا، گیربکس اتوماتیک طرفدار پیدا کرد و هم اکنون خرید خودرو ی شهری اتوماتیک برای بیشتر مردم اولویت به شمار می رود.. اما به همان میزان که گیربکس های اتوماتیک راحتی و آسایش بیشتر برای راننده ها فراهم می کنند، نیاز به مراقبت و نگهداری بیشتری نیز هستند و در قبال تعمیرات، هزینه های سنگین تری نسبت به گیربکس های دستی می تراشند. در این اینجا به ۵ عملی اشاره کردیم که باید از انجام آنها اجتناب کرد تا عمر گیربکس اتوماتیک اتومبیل ما افزایش پیدا کند.
مورد ۱: خلاص گیربکس در حین حرکت
این کار علاوه بر کاهش کنترل شما بر روی خودرو، باعث فشار مضاعف به شیر برقی های گیربکس خواهد شد. برای مثال جعبه دنده ی خودروی ۲۰۶ تیپ ۶ با کد AL4 که از ساده ترین گیربکس های اتوماتیک به شمار می رود، ۸ عدد شیر برقی دارد که ۲ تای آن در معرض خرابی است. قیمت هر عدد شیربرقی این خودرو حدود ۱۰۰ هزار تومان است. این عدد که بدون در نظر گرفتن اجرت تعویض این قطعه اعلام شده، برای جعبه دنده های به روزتر در خودرو های جدید چندین برابر خواهد بود.
مورد ۲: استفاده از حالت خلاص ( N یا Neutal ) برای لانچ کردن
شاید عبارت لانچ را شنیده باشید. اصطلاحا به حرکت خودرو از حالت سکون با حداکثر گشتاور و حداقل هرزگزدی را لانچ می گویند. این عمل در خودرو های دنده ای با بالا بردن دور موتور و رها کردن ناگهانی کلاچ میسر می شود. اما دیده شده که بعضی افراد لانچ کردن با خودرو های گیربکس اتوماتیک را مشابه خودرو های دنده ای می دانند. دنده را در حالت N یا خلاص گذاشته، دور موتور را بالا می برند و دنده را در حالت ِ Dیا Drive قرار می دهند . در واقع باید گفت این حرکت آسیب جدی به گیربکس های اتوماتیک وارد خواهد کرد و امکان ایجاد هزینه های میلیونی برای صاحب خودرو وجود دارد. به طور کل گیربکس های اتوماتیک برای خودرو های شهری جهت آرامش و سهولت در رانندگی و مصرف سوخت پایین طراحی می شوند و مناسب برای شتاب گیری های ناگهانی و رانندگی پر فشار نیستند. در خودرو های اسپرت که از جعبه دندهی اتوماتیک استفاده می کنند از آپشنی به نام لانچ کنترل بهره می برند که امکان لانچ کردن بدون فشار مضاعف را جهت شتابگیری های ناگهانی به راننده خواهند داد.
مورد ۳: تعویض حالت دنده در حین حرکت
در هر زمان که مجبور هستید به طور متوالی حرکت به عقب و جلو داشته باشید، همانند دور زدن در خیابان های کم عرضه یا پارک کردن در جای پارک کوچک، سعی کنید ابتدا کامل توقف کنید و بعد دنده را از حالت D به R یا برعکس تغییر وضعیت دهید. تغییر حالت دنده در بین حین حرکت به گیربک فشار وارد می کند. نکته: قرار دادن گیربکس از حالت D به حالت دستی ( تیپ ترونیک) یا مود های پیشفرض گیربکس مانند حالت اسپورت/برفی مشکلی ایجاد نخواهد کرد.
مورد ۴: خلاص کردن برای توقف های کوتاه
سعی کنید در ترافیک و چراغ قرمز هایی که توقف خودرو کمتر از ۲ دقیقه است، گیربکس را خلاص نکنید. زمانی که گیربکس در حالت D قرار دارد و شما توقف می کنید، گیربکس در دنده ۱ می ماند و تنها درگیری موتور و گیربکس، جریان های گردابی روغن هیدرولیک داخل توربین است که به دلیل دور پایین موتور، بسیار ناچیز است. در صورتی که خلاص کردن گیربکس و قرار دادن دوبارهی آن در حالت D، مجموعهی کلاچ ها، سوپاپ ها و شیر های برقی را درگیر می کند که استهلاک آن به مراتب بیشتر است.
مورد ۵: توقف کامل با دنده P
برای توقف کامل ( پارک کردن ) ابتدا ایست کامل کنید، سپس دنده را در حالت N قرار داده، ترمز دستی را بکشید و پایتان را از روی ترمز بردارید تا وزن خودرو بر روی چرخ های عقب بیفتد. سپس دنده را در حالت P یا Park بگذارید. در غیر این صورت فشار وزن خودرو بر روی گیربکس خواهد افتاد که برای جعبه دنده های اتوماتیک مضر است.
فیلم آموزشی آشنایی با ماشین دنده اتومات
سلام وقت بخیر ببخشید من چند بار در حال حرکت با سرعت خیلی خیلی کم گذاشتم p والان فهمیدم که مشکل سازه الان که میزارم روحالت پارک دیگه از حالت پی در نمیاد تا از سوراخ به شستیش فشار میارم دنده رو عوض میکنم
سلام. می میخام برلیانس اتومات بخرم ولی تا حالا با اتومات رانندگی نکردم.۱۰ ساله راننده ام ماشین الانم پارسه..رانندگیمهم خیلی خوبهبیشتر جاده های ایران و رفتم.ولی الان با اتومات یکم انگار میترسم…
سارا جان عزیزم نترس
ببخشید من در حین رانندگی ناگهان از رو حالت D به حالت Pبردم و صدای عجبیبی ایجاد شد و برای اولین بار هم بود این انفاق ایا بنظر شما باعث اسیب میشه به گیربکس و الان وقتی میزارم رو حالتP صدا تق میده
گیربکس ماشین رو به فنا دادی جیب مبارک رو واسه یه هزینه مشتی آماده کن
ماشین من اتومات است برای رانندگی کمک می خواستم چه نکاتی را رعایت کنم؟
بله، البته! اینجا چند نکته مهم برای رانندگی با ماشین اتوماتیک که میتواند به شما کمک کند را بررسی خواهیم کرد:
۱٫ آشنایی با دستگاه: قبل از شروع به رانندگی، مطمئن شوید که با عملکرد و کنترلهای ماشین خود آشنا هستید. مطالعه دستورالعملها و راهنماییهای تولیدکننده میتواند به شما کمک کند تا با اجزای مختلف و نحوه کار آنها آشنا شوید.
۲٫ استفاده از صندوق دنده: در بیشتر ماشینهای اتوماتیک، شما به جای صندوق دنده دستی، صندوق دنده اتوماتیک دارید. با آشنایی کامل با عملکرد صندوق دنده، میتوانید به درستی از حالتهای پارکینگ (P)، عقب (R)، نوترال (N)، درایو (D) و میانگین (S) استفاده کنید.
۳٫ کنترل سرعت: با رعایت محدودیتهای سرعت و نگهداری سرعت مناسب، از خطرات رانندگی کمتری برخوردار خواهید بود. راهنماییهای مربوط به حداکثر سرعت مجاز در جادهها را رعایت کنید و همچنین توجه داشته باشید که ممکن است نیاز به کاهش سرعت در شرایط خاص مانند باران، برف یا راههای منحنی داشته باشید.
۴٫ نگهداری فاصله ایمن: ایجاد فاصله ایمن بین شما و خودروهای جلویی بسیار مهم است. این اقدام به شما زمان کافی برای واکنش به تغییرات در جاده و جلوگیری از برخورد با خودروهای جلویی را میدهد. حداقل فاصله ایمن را حفظ کنید و
در صورت لزوم، فاصله ایمن را کاهش دهید. به عنوان مثال، در صورتی که خودروی جلویی ناگهان ترمز بزند یا شما با یک موانعی مانند جادههای پرترافیک روبرو شوید، ممکن است لازم شود فاصله ایمن را کاهش داده و به سرعت خودروی جلویی پاسخ دهید. با این حال، همواره سعی کنید فاصله ایمن را حفظ کنید و مطمئن شوید که میتوانید به راحتی و به میزان کافی ترمز بزنید .
۵٫ تمرکز و توجه: همواره تمرکز و توجه کامل خود را به رانندگی اختصاص دهید. از استفاده از تلفن همراه و سایر دستگاههای الکترونیکی در حین رانندگی خودداری کنید. این اقدام میتواند تصادفات جدی را کاهش دهد و امنیت شما را تضمین کند.
۶٫ پیشبینی و واکنش: در رانندگی با ماشین اتوماتیک، همواره باید پیشبینی کنید و به تغییرات در جاده و رانندگان دیگر واکنش نشان دهید. به طور مداوم با محیط اطراف خود هماهنگی داشته باشید و همیشه آماده واکنش سریع و مناسب به هرگونه وقوع ناگواری باشید.
۷٫ نگهداری و تعمیرات منظم: برنامهریزی برای نگهداری و تعمیرات منظم ماشین اتوماتیک خود را انجام دهید. از تعویض روغن، چک کردن ترمزها، چرخش لاستیکها و بررسی سیستمهای الکتریکی و الکترونیکی اطمینان حاصل کنید. این اقدامات به خوبی عملکرد و ایمنی ماشین شما را تضمین میکنند.
۸٫ آموزش و آشنایی با قابلیتهای خودرو: مطمئن شوید که با قابلیتهای خاص و تکنولوژیهای موجود در ماشین اتوماتیک خود آشنا هستید. این میتواند شامل سیستمهای کنترل ترمز، کنترل استحکام، کنترل تراکش، سیستمهای هشدار و ایمنی مانند ESP و ABS و سیستمهای هوشمند مانند فرمان هوشمند و کنترل سرعت خودکار باشد. آموزش و فهمیدن نحوه استفاده از این قابلیتها به شما در کنترل بهتر و ایمنی در مسیر کمک خواهد کرد.
۹٫ رعایت قوانین و مقررات رانندگی: برای هر نوع رانندگی، اهمیت رعایت قوانین و مقررات رانندگی بسیار بالاست. در صورتی که ماشین شما اتوماتیک است، این مسئولیت همچنان بر شانههای شما است. پیروی از سرعت مجاز، اعلام راهنماییها، توقف در چراغهای راهنمایی و رانندگی به درستی در جادههای دو طرفه و تقاطعها از جمله اقداماتی است که باید به آنها توجه کنید.
۱۰٫ حفظ تمیزی و نظافت ماشین: نگهداری تمیزی و نظافت ماشین از جمله نکات مهم است. برطرف کردن هرگونه نقص یا خرابی در ظاهر یا عملکرد ماشین، تمیز کردن داخل و بیرون ماشین و حفظ آن به طور کلی، نشان از اهمیت و احترام به ماشین و خودروی شما است.
سلام یعنی واقعا من اومدم کلیپ رو ببینم حالم بهم خورد از توضیح داده طرف بیچاره نمیتونه فارسی حرف بزنه به زور داره توضیح میده رفتید افغانی اوردید، یه ایرانی نبود کلیپ بسازه واسه آموزش خیلی داغانیم ما به خدا رسیدم تو آموزش گوگل
سلام
وقتی پشت چراغ قرمز یا ترافیک دو دقیقه ای هستیم، میتونیم دنده رو در حالت d قرار بدیم ، و ترمز دستی رو بکشیم بالا؟
خیر.چون به گیربکس فشار می آورد.فقط باید درحالتDترمز را نگه دارید.
سلام وقتی دکمه ی Nرو زده باشی و ایستاده باشی ینی بدون حرکت فقط ماشین روشنه و پاتو از ترمز برداری ماشین حرکت میکنه یا همینطور میمونه
اگر یراشیبی نباشد خرکت نمیکنه.شما باید ترمز رو فشار بدین و دنده رو در حالت D قرار بدین تا حرکت کنه
سلام وقتی میخوایم دنده D رو روی R قرار بدیم یا برعکس نیاز هست که قبلش ترمز رو فشار داد؟
بله نیاز هست بدون فشار به ترمز دنده جابه جا نمیشه
بسیارعالی ممنون از توضیحاتتون همچنین ممنون از اقا محمد گل👌
خب واسه اینکه اینهمه بی احترامی و نژادپرستی نشه یه ویدیو ایرانی برای ایرانی ها میذاشتیم نه یه افغانستانی که واقعا فهمیدن حرفهاش واسه ایرانی ها سخته
سلام .ماشین دناپلاس اتومات خریدم طبق توضیحاتی که بهم گفته شده ماشین روپاذک میکنم اما دنده درحالت pگیرمیکنه همسرم یا همون آقا که موقع خرید آموزش میدادباهاش حرکت میکنندماشین مشکل نداره نمی دونم چرا.برا پارک اول پام روترمزه ماشین که کامل ایستاد دنده رو حالتnبعدترمزدستی بعد حالت pمیزارم…اونا هم همین رو انجام میدن چرابرامن دنده درخالت pقفل میشه ؟ممنون میشم راهنمایی کنید
علت رو متوجه شدیم گفتندفشنگی ترمز مشکلداره البته چون درحالت nسوییچ درمیاد گفتندنمیخواد حالت pبزارید .همون ترمزدستی حالت nکافیه برا پارک کردن .
سلام مشکلتون حل شد؟ فشنگی ترمز رو عوض کردید حل شد؟
وقتی در حالت Nگذاشتی و ترمز دستی را کشیدی پاتو از رو ترمز بردار تا وز ماشین از روی گیرباکس برداشته بشه سپس دنده را در حالت pبزار دیه گیر نمیکنه
خیلی عالی.ممنون
سلام وقتی توجاده صاف هستیم درحال رانندگی یاهمون Dاگه به سربالایی خوردیم درحین رانندگی وحرکت میتونیم دندرواز حالت Dبیاریم دستی بزاریم روی شماره ۲
یه ویدیوی بدون لهجه بزارید تا متوجه بشیم
👍 👍 😂 😂
باسلام.با سرعت حدود ۸۰ تا ۹۰ کیلو متر اشتباهی دسته دنده رو از حالت Dبه یکباره به حالتNتغییر دادم.و به محضی که متوجه اشتباهم شدم سریعا دنده رو به حالت Dبرگرداندم.ماشینم پارس اتوماتAL4 فابریک کارخونه هست.این اتفاق چند روز پیش افتاد که تقریبا ۵۴ هزارتا هم ماشین کار کرده.آیا احتمال اینکه آسیبی به گیربکس وارد شده باشه وجود داره؟چطور میتونم مطمئمن شوم.
سلام، اینکه به گیربکست اسیبی وارد شده یا نه رو فکر نمی کنم همون موقع نشون بده بهتر بود توقف می کردی و در حال توقف کامل مجدد دنده رو روی حالت دی قرار میدادی از چند تا مکانیک شنیدم که اگر در حال حرکت از ان بری روی دی خیلی خطرناکه، مشکل اینجاست که دستگاهی نیست که مثلا بزنن بگن ایا گیربکس مشکل داره شده یا نه خیلی مراقب باش و تا یه مدت به صداهای غیرعادی حساس باش و اگر صدایی شنیدی حتما به مکانیک مطمئن و کاربلد نشون بده.
سلام بزرگوار. در ودیو که سبک انتخاب دنده را نشان دادی، ایا در تغییر دنده از پارک به دی یا ان یا ار، همیشه باید پایت را روی ترمز فشار دهیم؟ تشکر
سلام
در ویدئوی نشان داده شده توصیه پنجم رعایت نشده بود
سلام ،هر شخصی ،فقط یک جان دارد،بنابراین،تفاوتی بین ملیت،زبان،دین و فرهنگ ندارد،فقط معرفت مهم هست،اگر اصیل هستیم منش اصیل بودن را داشته باشیم،نه اینکه خدای ناکرده ،بی حرمتی به دیگر ملیتها کنیم،اگر مسلمانیم،آن اکرمکم عندالله،اتقیکم،با تقوا ترین شما ،ارزشمندترین هستید،قرآن کریم
سلام سوزوکی ویتارا ۲۰۰۰ رامیشودهمیشه با دنده D3. حرکت کرد
حیف این ماشین نیست که یه افغان سوپی پشتش بشینه
انسانیت مهمه
حیفه اکسیژنه که بی صفتی مثل تو تنفس کنه، خودت چه پخی هستی که در مورد ملیت و نژاد انسانها صحبت کنی. حیف زبان فارسی که تو باهاش حرف بزنی. دوزاری کله پوک.
بدبخت عقده ای.
به عنوان یک ایرانی، خاک بر سرت
خاک تو سر بیشعورت
به جای شما از این عزیز همزبان و همنژاد عدرخواهی میکنم
یه ایرونی به فرهنگ و تمدن و نیک بودن، ایرانی میمونه
که اولین شرطش پندار و گفتار نیک هست
خیلی حسرت نخور قربونت برم امیدتو از دست نده
تلاش کن تو هم یکی می خری اینجوری ادامه بدی یهو دق می کنی آرزو به دل میری از این دنیا هاااا…
جالب اینجاست که همین افغان که شما عقده گشایی کردید و اینطور خطاب کردید. کلیپ تو ایران نگرفته
یه تغییری بده توی طرز فکرت تا دیر نشده
حیف اینترنت نیست که تو بیشعور بیای و ازش استفاده کنی و زر مفت بزنی ؟
تو اگر انسانیت و شعور معرفت داشتی این حرف رو نمیزدی
افغان ها مگم آدم نیستند
یه زره انسانیت خوب است داداش
ذره صحیح است
انسان باش بیشعور گاو بودنتو به همه نشون نده اعقده ای
عیبه بابا.
سلام
ماشین داره با Dحرکت میکنه به یه سربالایی میرسیم باید بزنیم کنار دنده رو روی حالت دستی قرار بدیم؟
خیر . در حالت حرکت رفتن دنده از D به دستی مشکلی ایجاد نمی کنه .
درود
۱- در حالت توقف کوتاه مثلا پشت چراغ که دنده در حالت D قرار داره برای توقف حتما باید ترمز گرفت یا استفاده از ترمز دستی هم مشکلی نداره؟
۲- همه دنده اتومات ها در سربالایی در حالت D به عقب برنمی گردند یا حتما ماشین باید سیستم ایستایی در سربالایی را داشته باشه؟
۱. پاتو از رو گاز بردار و ترمز بگیر و پاتو روی ترمز نگه دار برای پشت چراغ . ولی برای پارک از p و ترمز دستی استفاده کن
۲. تمام ماشین هایی که من دیدم و سوار شدم در سربالایی به عقب برنمیگردند دنده اتوماتیک ها . اون مانوئل ها رو نمیدونم امتحان نکردم
ماشینم کویک اتوماته ریموت گمشده چجوری باید روشن کنم؟
سلام دوستان ببخشید من یک میتسوبیشی گالانت اتوماتیک داشتم که حالت o/d یا همون اوردرایور داره.ولی آپشن مانوئل(+،-)نداره و فقط دنده یک و دو داره می خواستم بدونم تو حالت d چیکار کنم تا خودش به تور اتومات بدون اینکه بزارم روی دو خودش به صورت اتومات معکوس کنه مثلا از روی چهار بره سه.ممنون میشم پاسخ دهید
سلام دوست عزیز
خیلی وقته دنده اتومات دارم وهمیشه یه چیزی ازارم میده واونم موقعی هست که توقف کردی دنده رویN وبعد دستیو میکشی که بار روی چرخ ها بیفته بعد دنده رو در حالت پارک میزارم،،اما هنگامی که از حالتN به حالتP احرم را میکشی ناخوداگاه یک لحظه دنده عقب درگیر میشه چون برای قرار دادن از خلاص به پارک باید از دنده عقب رد شی واین خودبخود گیربکس یک لحظه درگیر دنده عقب میشه .دوربین دنده عقب روشن میشه ویه تکان ریز ویا صدای ریز که مال درگیر شدن دنده عقب هست رو حس میکنی واین برای من ازار دهنده اس
شما چ راهنمای وکمکی به من میتونین بکنین🙏🙏
دوست عزیز، برای توقف کامل نباید روی N قرار بدی و دستی رو بکشی و بعد روی P بری. باید پاتون رو روی پدال ترمز نگهدارید، روی حالت P قرار بدید و بعد دستی رو بکشید و خاموش کنید. حالت N برای توقف کوتاهه ولی روی حالت P که بذارید خود به خود بار ماشین به چرخ ها منتقل میشه. یه ایراد هم که توی این مقاله دیدم نوشته بود توی حالت D استارت بزنید که این کاملا غلطه. امیدوارم کمک کرده باشم
این درست بود👌
سلام
شما وقتی کاملا ایستادی دنده رو روی N بگذار دستی رو بکش بعد ماشین رو خاموش کن
اون موقع بذار دنده p
نکتش در خاموش کردنشه بعد از دستی و قبل از حالت P
ماشین جلویی چرا پلاک خارجه؟
سوال بسیار کاربردی و مهمی پرسیدید! دلیلش اینه که اونجا خارجه 🙂 🙂 🙂
هنگام رانندگی روغن کیربگس اتوماتیک تخلیه شده به چه ایرادهای بر میخورذ
دنده اتومات خوبه ولی برای کسی که زیاد رانندگی شهری داره مثل راننده تاکسی، برای حالت عادی من دنده معمولی را ترجیح میدم چون هم عادت دارم و هم یه جورایی کنترل دور گرفتن خودرو دست خودمه مخصوصا سر بالایی و… ولی باید اتومات هم بلد باشید یوقت لازم میشه بعد گیر میکنید!
موقع تبدیل اوتومات به دستی چطور از کلاچ استفاده کنیم مگه نگفتید دو پدال بیشتر موجود نیست؟
اصلا نیازی ب پدال نیست برای حالت منوآل(دستی) فقط باید دنده رو کم و زیاد کنید بر حسب سرعتتون همین.
ماشین دنده اتومات